ALLANTOIN

Alantoina w przyrodzie występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego. Wykorzystywana jest w kosmetyce jako składnik nawilżający, keratoplastyczny (modelujący odnowę naskórka). Pobudza ziarninowanie ran, przyspieszając ich gojenie. Zapobiega nadmiernej utracie wody poprzez wiązanie jej w naskórku. Zmniejsza pęknięcia i zgrubienia skóry. Alantoina to substancja przeznaczona do pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do alergii. Posiada działanie przeciwzapalne i kojące, zmniejsza uczucie pieczenia. Wygładza szorstką skórę – zwłaszcza kolan i łokci.